De nationale gezondheidsbeurs, een beurs waar Zacht werken natuurlijk niet mag ontbreken. Van 1 t/m 4 februari was het na weken van voorbereiden en veel gezellige skype-sessies met mijn 3 collega Zacht werken coaches zover.

Ik heb vooraf vaak gevisualiseerd hoe het zou zijn om met z’n vieren vier dagen onze stand te bemannen. Maar dat het zó inspirerend en succesvol zou zijn had ik niet verwacht.

Onze stand stond élke dag de héle dag vol, we waren alle vier vrijwel continu met geïnteresseerden in gesprek.

Studenten, jonge moeders, vrouwen in de overgangsleeftijd, stellen met samengestelde gezinnen, vrouwen met een baan, een gezin en mantelzorgers en senioren. Ik vond het bijzonder hoe ze zich openstelden en hun verhaal met ons deelden. Waardevolle, diepgaande en intense gesprekken.

De standhouders tegenover ons wilden weten hoe het ons lukte om continue zo’n fijne, enthousiaste energie uit te stralen. Laat dat nou precies de kern van Zacht werken zijn.

Ondanks de drukte goed voor onszelf zorgen, kijken en luisteren met ons hart, oprechte aandacht voor de persoon waarmee we in gesprek waren en met de juiste energie en focus ons werk doen. En daardoor heel goede resultaten halen.

Een walk your talk dus, fijn om dat terug te horen.

Voor ons is dat natuurlijk geweldig nieuws, toch vind ik het verdrietig om te horen dat veel mensen, vrouwen vooral, op halve kracht door het leven gaan. Ze ervaren klachten als gevolg van stress. En die klachten worden veelal gelaten geaccepteerd of weggedrukt door gebruik van paracetamol of andere medicijnen. Klachten die ervoor zorgen dat je levensplezier en energie afnemen.

Ik heb verhalen gehoord over mondproblemen, spijsverteringsproblemen, lusteloosheid, altijd maar moe zijn, frozen-shoulders, diabetes 2, pms, opvliegers, to-do lijsten die langer worden in plaats van korter, een laag libido. Steeds vaker geïrriteerd zijn, schuldig voelen, gejaagd, niet langer kunnen multi-tasken, burn-out en koffie nodig hebben om de dag door te komen.

Bewust met je energie omgaan, jezelf voeden met dat wat je nodig hebt, voor mij is het inmiddels ‘gewoon’. Het voelt dan ook heel dankbaar dat ik de afgelopen beursdagen hierin ook anderen heb mogen inspireren en informeren.

Dat Zacht werken en goed voor jezelf zorgen echt nodig is, is tijdens de beursdagen wel gebleken. Want juist als jij goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor de mensen om je heen zorgen en optimaal presteren in je werk.

Ben je zelf al bezig veranderingen aan te brengen in je leefstijl maar vindt je het lastig om het vol te houden of vraag je je af wat je nog meer kan doen? Dan zijn de volgende tips misschien wel iets voor je.

 1. Neem rustig de tijd om te eten en vermijd eten tijdens een overleg of snel tussendoor. Juist als je druk bent of je gejaagd voelt is het belangrijk tijd te nemen om te eten. De combinatie van rustig zitten terwijl je bewust eet zorgt ervoor dat je spijsvertering de voedingsstoffen optimaal kan verwerken. Actie en een goede spijsvertering gaan niet samen!
 2. Drink geen koffie op dagen dat je druk bent, je laag in energie zit of je gejaagd voelt. Koffie lijkt je in eerste instantie energie te geven, maar op de lange duur maakt het je vermoeider. Zelfs als je het in de ochtend drinkt kan het je slaap verstoren, waardoor je de ochtend daarna moeilijker door kan komen. Het kost je lever veel inspanning de restanten van koffie te verwerken.
 3. Neem een paar keer per dag bewust tijd om je op je ademhaling te concentreren. Als je dit bijvoorbeeld doet voor een overleg of als je je wat slaperig voelt, dan zal je gaan merken dat je energie omhooggaat en je wordt helderder in je hoofd.
 4. Als je in de ochtend opstaat met het gevoel van een milde kater terwijl je geen alcohol hebt gedronken, dan is het aannemelijk dat er iets in je voeding (of drinken) niet goed voor je is geweest. Drink dan een glas water met een halve theelepel zout. Als je na een half uur beter voelt, dan is dat de bevestiging. Je lever heeft dan even verstopt gezeten.
 5. Stel je open voor nieuwe dingen om uit te proberen. Zet jezelf niet vast door woorden als; ‘Dat weet ik al, kan ik al of doe ik al’. Er komen steeds weer nieuwe inzichten bij, die de moeite waard zijn voor je gezondheid om uit te proberen.

Ik wens je een ontspannen week met veel zacht werken en goede zorg voor jezelf!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Lenteblogs

 • De zachte kracht van Ruimte21 april 2020 - 09:47

  Ruimte, het is bijzonder om te ervaren hoe dit woord er de afgelopen periode een extra lading heeft bijgekregen.

  Het woord heeft een magische uitwerking op me. Het heeft iets ondefinieerbaars, iets oneindigs, iets abstracts.

 • Oefening baart kunst31 maart 2020 - 08:49

  Dat oefening baart kunst gaat voor mij de afgelopen periode zeker op. Net als de meesten van ons ben ik op dit moment teruggeworpen binnen de grenzen van onze eigen kleine postzegel.

 • Vliegtuigzuurstofmasker-theorie7 juni 2018 - 20:25

  Zo eens in de zoveel tijd wordt mij een vraag gesteld die blijft nazingen in mijn hoofd.
  Of beter kan ik zeggen, die blijft nazingen in mijn hele lichaam. Dat is dan meestal een teken dat er werk aan de winkel is.

Wil je automatisch de Lenteblogs ontvangen? Schrijf je in!

 • Schrijf je in voor mijn inspiratiemails en je ontvangt regelmatig gratis tips en informatie van Lente in je Leven in je mailbox. Hiervoor kun je je op ieder moment weer eenvoudig afmelden. Lees meer informatie in de Privacyverklaring.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik zou het leuk vinden als je Lenteblogs deelt.