Hormoonbalans

‘Bedankt voor je ontbijt tip! Geen trek en energiedip meer tot lunchtijd.’

Hoe heerlijk om met zo’n berichtje mijn dag te beginnen.

Afgelopen weekend sprak ik een vriendin die me vertelde dat ze zich steeds beter gaat voelen nu ze bewust met haar energie en voeding omgaat. Alleen die tussendoortjes, die kan ze toch maar moeilijk missen. Zo tegen halfelf voelt ze zich hongerig en trillerig worden. Ze heeft dan echt wel eten nodig anders redt ze het niet tot de lunch. Haar lichaam vraagt erom, dus luistert ze daarna. Een stuk fruit of een mueslireep en ze kan er weer tegenaan.

Is het écht nodig?
Heel prima natuurlijk dat ze goed luistert naar haar lichaam. Toch schuilt hier een groot misverstand onder. Want is het écht altijd nodig om je halverwege de ochtend trillerig, hongerig slap of wat knorrig te voelen?

Het antwoord is nee, het is niet nodig.

Mijn vriendin is zeker niet de enige die hier last van heeft. Het is iets wat ik bij mijn klanten heel veel hoor en ik ken het zelf ook nog van een paar jaar geleden. Zo rond koffietijd begon mijn buik te knorren, nam mijn concentratie af en werd ik wat rillerig, wat kouder. Als ik dan een boterham of cracker at, dan voelde ik me snel weer energiek en kon ik verder. Bij mijn collega’s zag ik het ook, dus ik wist niet beter of dit was normaal.

Wat is er aan de hand?
Tijdens mijn opleiding tot trainer Hormoonfactor ontdekte ik dat het helemaal niet zo normaal is. Ik leerde dat er een reden is voor deze klachten en energiedip en dat ik dat mezelf aandeed.

Ik had mijn hormonen uit balans gegeten. En in dit specifieke geval mijn insuline hormonen.

Direct na het eten van een maaltijd, als de toevoer van glucose het grootst is, is ook de productie van insuline het hoogst. Insuline zorgt ervoor dat de glucose die vrijkomt uit je voeding wordt verwerkt en opgeslagen.

Als je een maaltijd eet die veel snelle koolhydraten of suikers bevat als brood, pasta’s, fruit etc., dan komt er een hoge piek aan glucose vrij. Voor het hormoon insuline is het dan hard werken om deze piek te verwerken. Dit geeft een piek in je bloedsuikerspiegel, wat je herkent als veel energie. Zodra de glucose verwerkt is, zakt ook de insuline aanmaak. Je bloedsuikerspiegel daalt dan snel, wat voor jou voelt als een energiedip.

Dit is het moment waarop je besluit een boterham, cracker, koek of een stuk fruit te nemen. En zo eet je je hormonen opnieuw uit balans en hou je je energie-schommelingen.

Het luisteren naar mijn lichaam was in dit geval heel goed. De actie die ik erop nam niet. Nu ik weet welk effect eten op mij heeft pak ik het anders aan. Voor mij geen schommelingen en energiedips meer.

Slimme oplossing
Mijn vriendin eet graag fruit als ontbijt. De tip die ik haar gaf is om daar een handjevol ongebrande noten aan toe te voegen en er een lepel kaneel over te strooien. Op deze manier vertraagt ze opnamesnelheid van het eten en voorkomt ze bloedsuikerpieken.

Kaneel vertraagd de opname van de suikers uit het fruit in het bloed, waardoor bloedsuikerpieken worden voorkomen. En de eiwitten uit de noten bevatten behalve bouwstoffen goede calorieën waar je lichaam echt wat mee kan.

Als je bij elke maaltijd zorgt voor een 1:1:1 verhouding (trage)koolhydraten, vetten en eiwitten dan ga je soepel door je dag zonder snaai en snack behoefte en dus zonder bloedsuikerschommelingen.

Hoe lekker is dat! Het geeft je lijf in ieder geval veel rust en energie.

Verlang jij ook naar meer energie? Neem dan contact met me op, dan kijken we samen welk effect jij op jezelf kunt hebben.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Lenteblogs

  • Wat als je kon horen wat bijvoorbeeld je bijnieren, schildklier, alvleesklier en geslachtshormonen je te vertellen hadden…

  • Superblij maakt het me als ik met mijn aanwezigheid, tips of suggesties een mede-vrouw weer energie zie krijgen, weer zie stralen.

    Het is niet mijn gewoonte informatie over een coach-sessie te delen, maar soms is er zo’n sessie die extra bij me blijft hangen. Die erom vraagt gedeeld te worden.
    Gisteren was er zo een.

  • Ruimte, het is bijzonder om te ervaren hoe dit woord er de afgelopen periode een extra lading heeft bijgekregen.

    Het woord heeft een magische uitwerking op me. Het heeft iets ondefinieerbaars, iets oneindigs, iets abstracts.

Verbind jezelf met mij

Ik zou het leuk vinden als je Lenteblogs deelt.